Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Εκλέρ με κρέμα πραλίνας

Τον ξέρετε τον Paul?? Στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα? Ο Paul είναι φούρνος! Η΄ καλύτερα...boulangerie!Αν μένετε Αθήνα ή αν είστε εκτός αλλά έρθετε κάποια στιγμή, αξίζει ένα πέρασμα! Όταν λοιπόν μπαίνεις μέσα νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο σημείο του Παρισιού! Τις πρώτες ύλες τις φέρνουν από Γαλλία (εκτός των φρούτων που είναι ελληνικά). Όταν είμαι στο κέντρο, πηγαίνω από εκεί να πάρω κάποια μπαγκέτα ή φλαμανδικό ψωμί με διάφορα δημητριακά..αυτά όσον αφορά τα ψωμιά, γιατί δεν είμαι έτσι κι αλλιώς φαν του ψωμιού...αλλά συνεχίζω για τα γλυκά!!Μακαρόν, εκλέρ, τάρτες, κρουασάν (φυσικά!) και ό,τι γαλλικό γλυκό μπορείτε να φανταστείτε! 
Τα βάζουν και σε κάτι ωραία μίνιμαλ κουτάκια, θυμίζει πολύ Γαλλία και φεύγεις από εκεί με ένα άλλο αέρα, αλλά προσγειώνεσαι λίγο απότομα από τον "αέρα" της Πανεπιστημίου!
Μιας και ο Paul όμως βρίσκεται λίγο μακριά αν πεθυμήσω ένα εκλέρ ας πούμε, είπα να τα φτιάξω, αλλά προσέξτε, όχι τα κλασικά με σοκολάτα, αλλά μακρόστενα και με πραλίνα μέσα..να δαγκώνεις μια μπουκιά και να κλείνεις τα μάτια και να λές -όσο κι αν τη βαριέμαι αυτή την έκφραση- "δεν υπάρχει" !
Αυτά λοιπόν έγιναν την Κυριακή που μας πέρασε και μετά από μια επίσκεψη σε έκθεση φωτοβολταικών( απ' την οποία γυρίσαμε -άσχετο- με πολλά στυλό που μαζεύαμε και είχαμε πεθάνει στο γέλιο!), γυρίσαμε σπίτι να δώσω και στα κορίτσια ένα εκλεράκι! 
Μετά όμως δεν βρήκα χρόνο να τα ανεβάσω και κοντεύει η Μ.Βδομάδα, να βάλω και τίποτα νηστίσιμο! Οπότε σκεφτείτε το σαν γλυκό για την Κυριακή του Πάσχα μετά το φαγητό!Αν και για την περίσταση αυτή, νομίζω καλό θα ήταν να σας προτείνω ένα που δοκίμασα την προηγούμενη βδομάδα σε σεμινάριο του Παρλιάρου. 
Αυτό σημαίνει...χμμ...να το φτιάξω το ΣΚ, να το φωτογραφίσω - αν είμαι στο σπίτι και δεν τρέχω σε τίποτα εκθέσεις (γιατί τώρα αρχίσαμε να πηγαίνουμε και σε εκθέσεις φωτογραφίας και η φιλεναδίτσα μου Σ. θα με τρέχει σε όλες!) και μετά να το ανεβάσω και όλα αυτά πριν φύγω για το χωριό μου, εκτός κι αν θυμηθώ να πάρω καρτο-ίντερνετ και συνεχιστεί η εξάρτησή μου και στους πρόποδες της Πίνδου! Ουφ!!Και σαν να ακούω τα κορίτσια " και μόνο που σ' ακούμε, κουραστήκαμε!"
Για να μην κουραστείτε κι εσείς...όποιος έχει όρεξη για τη συνταγή λέω απλά ότι αξίζει τον κόπο! Καλές είναι και η μόρφατ και το άνθος αραβοσίτου κτλ κτλ...αλλά όταν φτιάξεις μόνος σου μια κανονική κρέμα ζαχαροπλαστικής που λέμε, νομίζω θα το σκεφτείς να ξαναπάρεις έτοιμα μίγματα και σκόνες...Κλείνω γιατί κάτι αναβοσβήνει στον υπολογιστή και δεν καταλαβαίνω!Θα τον κάψω καμιά ώρα και είναι το τελευταίο που θέλω!
Υλικά για τα  εκλέρ:

125 γρ. Γάλα
125 γρ. Νερό
110 γρ. Βούτυρο
5 γρ. Αλάτι (1 πρέζα)
5 γρ. Ζάχαρη (1 πρέζα)
140 γρ. Αλεύρι
250 γρ. Αυγό (5 μεσαίου μεγέθους αυγά)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό περίπου για να γίνει σαν ζύμη. Την αφήνουμε για 20-30' να πέσει η θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το σύρμα, προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς μίξερ ανακατεύοντας με μία κουτάλα). Στη λαμαρίνα του φούρνου βάζουμε μία λαδόκολλα και προθερμαίνουμε στους 200οC.
Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ και σχηματίζουμε ορθογώνια σχήματα για τα εκλέρ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30-40 λεπτά έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και είναι προτιμότερο να ψήσουμε σε συμβατικό φούρνο όχι σε αέρα γιατί ο αέρας τα παραμορφώνει. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

350 γρ.  γάλα
150 γρ. Κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)
80 γρ. Ζάχαρη
1 Αυγό
3 Κρόκοι αυγών
40 γρ. Κορν φλάουερ
1 Κλωναράκι βανίλιας
+ δύο κ.σ. πραλίνα φουντουκιού ( ή νουτέλα)
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε οι σπόροι να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 
Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τότε ανακάτεψα και την πραλίνα φουντουκιού.
Αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή. Κόβουμε τα εκλαίρ στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.

Γλάσο:
1 κούπα Ζάχαρη άχνη και 2-3κ.γ.νερό

Βάζουμε σε ένα μπωλάκι τη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και ρίχνουμε  το νερό. Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια πόσα κουταλάκια, θα δείτε με το μάτι να βγει πηχτό το γλάσο.
Και απλώνουμε στα εκλέρ.

Παρατηρήσεις:
- Το χτύπημα της κρέμας στο μίξερ αφού έχει κρυώσει όντως της δίνει φοβερή υφή! Μην το παραλείψετε!
- Τα ροζ είναι με ροδόνερο στην κρέμα. Αλλά μετά θυμίζουν ανατολή, ενώ η πραλίνα φέρνει σε δύση!!
- Οι συνταγές είναι από την εκπομπή Γλυκές Αλχημείες(δεν ξέρω αν θα βγει το λινκ στη συνταγή, γιατί παλιότερα δεν έβγαινε)
- Την προσθήκη της πραλίνας την έκανα εγώ, αλλά σιγά το πρωτότυπο...!Δεν έβαλα σοκολάτα, έβαλα πραλίνα...αλλά δεν θα ξαναβάλω σοκολάτα, τελικά είναι τέλεια με πραλίνα!!
-Για να φτιάξουμε μόνοι μας πραλίνα, μπορείτε να δείτε κι εδώ. Καλύτερα σε μπλέντερ βέβαια και όχι μούλτι. Το μπλέντερ αντέχει περισσότερη ώρα!




28 σχόλια:

Lenia είπε...

Φαίνεται και είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχο!Μπράβο!

Afroditi είπε...

Αθηνά μου ξέρεις πόσο σε αγαπώ κ σε εκτιμώ ... αλλά αυτό δεν έπρεπε να μας το κάνεις!!!!!!

φιλιά , καλό ΣΚ :)

Εφη είπε...

Σκανδαλιστικά νόστιμα τα εκλαιράκια σου Αθηνούλα!
Καλό ΣΚ!

Asteri είπε...

Πωπωωωωωωω τι βλέπουν τέτοια ώρα τα τσαχπίνικα μελί ματάκια μουυυυυυυυυυυυυυυ!!!! σλουρπ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Superbes  photos et recette merveilleuse : comme d' habitude!!!Divine  Athéna un immense bravo !!!

Xara είπε...

E ναι λοιπόν τα κατάφερες και πάλι!!
θελω να βρεθεί ο τρόπος να μπορώ να 'αρπάζω' απο την οθόνη του υπολογιστή τις γλυκές σου δημηουργίες!!
Καλές γιορτές!!

Νίκη Λ. είπε...

Τρέχω για τη Πανεπιστημίου Αθηνά Μου τρέχουν τα σάλια για κρουασάν Και το γλυκάκι σου ωραιότατο. Μετά το Πάσχα θα το τιμήσω
Φιλιά

Ειρήνη είπε...

einai oneiro, ergo texnhs!

jo είπε...

afth h gemhsh pralinas einai foverh...

Taste Advisor είπε...

θα τα φτιάξω και θα τα φάω μόνη μου, από αυτά δεν δίνω σε κανέναν, τέλεια μωρό μου

mia maria είπε...

Πανέμορφα σε εμφάνιση Αθηνούλα, φαντάζομαι τη γεύση τους και μου έρχεται λιποθυμιά:)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αθηνούλα τι να πω???
Τέλεια!! Respect!!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!!

Pansofix είπε...

τι εκλέρ σιδηρόδρομος είναι αυτό...απολαυστικό το βλέπεις και χορταίνει το μάτι...εγώ θα προτιμήσω το ροζ!!!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Πω,πω, φαίνονται τόσο λαχταριστά! Σίγουρα προτιμάμε τα χειροποίητα! Θα τα προσπαθήσω κι ελπίζω να τα πετύχω. Αλήθεια, τον Paul, πώς και δεν τον έχω εντοπίσει; θα είναι στους στόχους την επόμενη φορά που θα βρεθώ κέντρο...μου κέντρισες το ενδιαφέρον με τις περιγραφές σου!

nadia είπε...

Αμαν τι μας έκανες πάλι θα δοκιμάσω να το κάνω στον ανδρούλη μου που του αρέσουν πολύ αυτά.Μπράβο ΑΘηνούλα....

Tante Kiki είπε...

Αθηνά μου, όνειρο το γλυκάκι σου και λέω να το φτιάξω αύριο κιόλας, αν προλάβω...δεν πειράζει που είναι νηστεία... δεν μπορώ να του αντισταθώ...

Marios είπε...

Καλησπέρα.ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ αυτες οι φωτογραφιες σου.
Και αγαπημένο το γλυκό που εχεις επιλέξει.
Θα ήθελα να σε ενημερώσω και για ενα νεο blog οπου εχω δοκιμάσει κάποια απο τα γλυκα και είναι απίστευτα!!!!
http://lesgateauxdepoulette.blogspot.com/

Athina(Sugar Buzz) είπε...

Τώρα μπήκα να σας πω ευχαριστώ μια και όλο το ΣΚ φτιάχνω τσουρέκια και κουλουράκια!!Τι μόνο γαλλικά γλυκά?!
Παρεπιπτόντως δεν ανέφερα ότι ο Paul είναι ακριβώς απέναντι από το Attica, σε περίπτωση που θέλει κάποιος να πάει!
Ααα και γέλασα με αυτό που είπε η Pansofix!!!!Όντως είναι σιδηρόδρομος!Μ΄αρέσει που οι Γάλλοι τα κάνουν έτσι και όχι μικρούλικα σαν αυτά στους φούρνους μας!Να τρως ένα και να έχεις σκάσει!!

Vita είπε...

Οι συνταγές σου είναι η μιά καλύτερη από την άλλη! αλλά και τούτα εδώ υπέροχο κέρασμα για το Πάσχα. ανοιξιάτικα χρώματα και δροσερή κρέμα!

kiki είπε...

Τι κουκλάκια που είναι!!! καλά έκανες και έβαλες σπιτική κρέμα!

Anthoula είπε...

Έχει μείνει κανένα??? Θέλω και εγώωωωωωωωωω!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

manousina είπε...

Βρε παλιοκόριτσο δεν ντρέπεσαι, φτιάχνεις τέτοιες αμαρτίες και δεν στέλνεις μαζί με το δωράκι μου;;;;; Ξέρεις να μας ανοίγεις την όρεξη. Φιλάκια Αθηνούλα

Μarion, είπε...

Αργησα και δεν έμεινε τίποτα φαντάζομαι..
Τέλεια εκλέρ. Αγαπημένο γλυκό.
Τα στόλισες φανταστικά Αθηνούλα, σαν ψεύτικα είναι.
Στον Paul δεν έχει τύχει να πάω αλλά το έχω στο πρόγραμμα.

Τα φιλιά μου

donkey and the carrot είπε...

Athina einai teleiaaaaaaaa!!!!!! Tha pao na ta ftiaksooooooo!!!!

marilise είπε...

Πέρασα να σου ευχηθώ να έχετε μια καλή και αληθινή Ανάσταση , υγεία και χαρά στην υπέροχη οικογένεια σου με όλη μου την αγάπη !!!!!

Cathy είπε...

Οντος "δεν υπαρχει"! Αυτο που εφτιαξες ειναι.... Θα δρεπομουνα να τα φαω!! Πολυ πετυχημενα!! Οσο για τον Paul, δεν ξερω στην Ελλαδα, αλλα στην Γαλλια ειναι κατι σαν το Γρηγορης ... ενα πραγμα....τον βλεπεις παντου! Ακομα και στο σταθμο του τρενου!...

Betty's Cuisine είπε...

Αθηνούλα πέρασα να σου ευχηθώ Καλή Ανάσταση!
Υγεία και ευτυχία!

UA-39506456-1