Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Νηστίσιμο κέικ με γάλα καρύδας/ Vegan coconut cake





Αν αυτή η ανάρτηση ανέβει, το χρωστάω στον αδερφό μου και στις κεραίες του!! Και σε καμία περίπτωση σε γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με κόκκινο σηματάκι(!!) που ισχυρίζεται ότι μπορείς να πάρεις καρτο-ίντερνετ και να δουλεύει σε όλη την Ελλάδα!
Εντάξει, είμαι στους πρόποδες της Πίνδου, so what?! Στην πλατεία του χωριού υπάρχει free Wi-fi, (πολύ μπροστά ο δήμαρχος!), τι να κάνω, να πάρω το laptop και να πάω στα καφενεία??
Οπότε ό,τι προλάβω τώρα ανεβάζω και μετά έτσι όπως φαίνεται, όταν γυρίσω στην πόλη! Έφτιαξα λοιπόν νηστίσιμο κέικ, αλλά ήθελα να ξεφεύγει από το κλασικό με χυμό πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλο κτλ. Το οποίο βέβαια μια χαρά είναι, αλλά ήθελα μια διαφορετική γεύση αυτή τη φορά. Συν ότι είχα υποσχεθεί στην Santie να της βρω κι άλλη συνταγή vegan με γάλα καρύδας που μας αρέσει.
Διαβάζω λοιπόν, συνταγή από παλιότερο τεύχος του περιοδικού «Γλυκές ιστορίες» (ναι, το ξέρετε πια ότι είμαι φαν, θα με βαρεθείτε!) για κέικ με λάδι, χυμό πορτοκάλι και αμύγδαλο τριμμένο. Τι θα γίνει άραγε αν αντικαταστήσω τον χυμό με γάλα καρύδας, προσθέσω και φιστίκι αιγίνης και ινδοκάρυδο? Και μετά από πάνω φτιάξω κι ένα γλάσο με κουβερτούρα? Κι έγινε αυτό που φοβόμουν...δεν θέλω να το μοιραστώ!! Τα έχουμε ξαναπεί όμως, αυτά είναι γούστα, αλλά δεν χάνετε και τίποτα να το δοκιμάσετε μια φορά! Το λέω επειδή γενικότερα δεν με τρελαίνουν τα κέικ, οπότε αν κάποιο μου κάνει κλικ θα του βγάλω το καπέλο!

Η υφή του είναι επίσης σαν να τρως αμυγδαλωτό. Αφήστε που είναι και πανεύκολο. Τελικά έχει αρχίσει και μ’αρέσει και το ρούμι στα γλυκά, δίνει ένα ξεχωριστό «κλικ»! Η αρχική συνταγή είχε περισσότερο βέβαια, αλλά αν δεν το έχετε συνηθίσει τόσο έντονο, θα νομίζετε ότι θα σας πιάσουν σε αλκοτέστ!
Επίσης να σημειώσω ότι έφιαξα ένα μικρό σε τσέρκι 18εκ. και 6 μαφινς. Το γλάσο σοκολάτας σκέπασε το κέικ και δεν πρόλαβαν τα μάφινς να φωτογραφηθούν με σοκολάτα! Έπρεπε να το πακετάρω για το ταξίδι! Και τώρα κλείνω με ευχές!!

Σας εύχομαι να περάσετε ένα πανέμορφο Πάσχα όπου κι αν είστε!

Υλικά:
230γρ. γάλα καρύδας
200γρ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη, ό,τι θέλετε)
20γρ. ρούμι ή κονιάκ
230γρ. ζάχαρη άχνη
300γρ. αλεύρι
1κ.γ. μπέικιν
60γρ. φιστίκι αιγίνης τριμμένο σε σκόνη
90γρ. αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη
40γρ. ινδοκάρυδο

Υλικά για γλάσο:
70γρ. κουβερτούρα (53%)
40γρ. γάλα καρύδας

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το γάλα, το λάδι, το ρούμι και την άχνη με έναν αυγοδάρτη για να λιώσει η άχνη.
Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υγρά. Ομογενοποιούμε (δεν ανακατεύουμε πολλή ώρα) και μοιράζουμε σε θήκες για μάφινς ή σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 24 εκ.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς(αέρα) αν έχουμε μάφινς για 20’ περίπου ή στους 170βαθμούς(αέρα) αν έχουμε μια φόρμα για 30’ περίπου.

Γλάσο:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί. Μόλις λιώσει την αφήνουμε λίγο στην άκρη και ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα καρύδας λίγο, για να μην το ρίξουμε κρύο στην κουβερτούρα και γίνει πέτρα! Το ρίχνουμε χλιαρό, ανακατεύουμε γρήγορα, θα δούμε το γλάσο να σφίγγει λίγο(εννοώ δεν θα είναι τελείως ρευστό!) και μετά από λίγο το ρίχνουμε πάνω στο κέικ μας.

Παρατηρήσεις:
- Η θερμοκρασία ψησίματος βέβαια είναι σχετική. Ο καθένας γνωρίζει καλύτερα το φούρνο του. Εγώ είδα ότι είναι καλύτερα σε αυτές τις θερμοκρασίες.
- Πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε και περισσότερο φιστίκι αιγίνης, θα γίνει ακόμα πιο ωραίο, όπως επίσης και ινδοκάρυδο.
- Το ρούμι ήταν περισσότερο στην αρχική συνταγή, αλλά αν δεν το έχετε συνηθίσει θα σας ξενίσει, οπότε γι’ αυτό το μείωσα. Μου άρεσε όμως πολύ με το συνδυασμό της καρύδας.
- Αν η κουβερτούρα έχει ποσοστό κακάου κάτω από 53%, αυξάνουμε λίγο τα γραμμάρια(περίπου 20γρ. περισσότερο)
- Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο, μπορείτε και κάποιο άλλο λάδι, απλά ήθελα να έχω πιο έντονη τη γεύση της καρύδας και έβαλα ένα ήπιο φυτικό έλαιο.

19 σχόλια:

Verónica Marsá είπε...

Ήρθα να σου αφήνω ένα μεγάλο φιλί και να σε ευχαριστώ την βοήθεια σου, γιατί είσαι καθε μέρα στο σπίτι μου και κάνω και τις συνταγές σου με πολύ αγαπή.

Φιλιά πολλά και Καλό Πάσχα, φιλενάδα!

Tante Kiki είπε...

Καταπληκτικό το κείκ!!! Θα το δοκιμάσω αμέσως μόλις αγοράσω γάλα καρύδας!!! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

mia maria είπε...

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία:)

Taste Advisor είπε...

Α ρε Αθηνούλα με τις καρύδες σου και όλα σου τα καλά!
Καλή Ανάσταση!

Conna είπε...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Κ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ;Αρετη.

Λίλα είπε...

Καλή Ανάσταση στις καρδιές και στο Πνεύμα μας! Υγεία κι ευτυχία!

Ξανθή είπε...

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
Καλά που δεν αγόρασα αυτή την περίεργη σύνδεση γιατί θα πήγαινε χαμένη εκεί που ήμουν κι εγώ!!
Πολλά φιλάκια

Cathy είπε...

Χρονια Πολλα!
Νηστισιμα...αλλα και νοστισιμα!! Τελεια χρωματα επισης!

manousina είπε...

Καλημέρα Αθηνούλα, χρόνια πολλά.
Το έλαβα το πακέτο μου, σε ευχαριστώ πολύ.
Το ρούμι ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ μετά από ένα γλυκό του Παρλιάρου με ταχίνι - σοκολάτα - ρούμι... κόλαση!!!!
Παρλιάρος addicted!!!!
Φιλάκια

elefterifoni είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥ/ΣΕΩΣ ΜΟΥ http://elefterifoni.blogspot.com/
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Athina(Sugar Buzz) είπε...

Αρετή το γάλα καρύδας υπάρχει και σε απλά σούπερ μάρκετ(εννοώ όχι μόνο σε καταστήματα με βιολογικά) και συνήθως είναι μια μάρκα σε μωβ συσκευασία!

VyssinadakaiLoukoumia είπε...

Γειά σου Αθηνά! Ανακάλυψα το blog σου μόλις χθές!!
Πολλά πολλά συγχαρητήρια!
Χαίρομαι που βρήκα κάποιον που να ενδιαφέρεται για συνταγές απλές,δημιουργικές(καιχωρίς αυγά,βούτυρα κτλ που κ που..)
Το κέικ καρύδας φαίνεται θεικό!
Θέλω να το φτιάξω πολύ σύντομα γιατί έχουμε αρχίσει τα πικ νικ λόγω καιρού και φαίνεται ιδανικό..!!
Τι εννοείς όμως όταν λές..
"Κι έγινε αυτό που φοβόμουν...δεν θέλω να το μοιραστώ!! Τα έχουμε ξαναπεί όμως, αυτά είναι γούστα, αλλά δεν χάνετε και τίποτα να το δοκιμάσετε μια φορά!"..???
Έχει κάτι που χρειάζεται προσοχή?

Σ ευχαριστώ πολύ..
Αλεξία!

Athina(Sugar Buzz) είπε...

Γεια σου Αλεξία!!Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει το μπλογκ!Σ' ευχαριστώ!
Αυτό που λέω είναι ότι εγώ το βρίσκω τέλειο το συγκεκριμένο και ειδικά επειδή δεν μου αρέσουν τα κλασικά κέικ, ενώ αυτό είναι διαφορετικό(είναι μαλακό σαν μάρσιπαν και έχει γκουρμέ γεύση θα έλεγα!αλλά με τη σοκολάτα από πάνω ε?!)
λεω λοιπόν ότι "αυτά είναι γούστα" γιατί δεν μ αρέσει να γράφω στο μπλογκ ότι κάτι είναι τέλειο,φανταστικό, σούπερ ουάου, όταν πολύς κόσμος έχει συνηθίσει σε κλασικές γεύσεις(κέικ βανίλιας, κέικ πορτοκάλι, κέικ σοκολάτας κτλ) και οτιδήποτε άλλο του φαίνεται περίεργο, γιατί δεν μπαίνει στη διαδικασία να δοκιμάσει καινούριες γεύσεις...
Οπότε δεν θέλει καμία ιδιαίτερη προσοχή!Απλά το προσαρμόζεις στο δικό σου φούρνο(μη σου φανεί λευκό ότι δεν έχει ψηθεί, όντως δεν παίρνει αυτο το καφετί των κλασικών κέικ)
Για οτιδήποτε θέλεις, στείλε μου και στο santie.athina@gmail.com !!Φιλιά!

cupcakes.gr είπε...

Hi Athina, I just saw this on tastespotting :) Great. They look so tasty too!

peps είπε...

πολύ νόστιμη ιδέα!!! το έφτιαξα μόνο με καρύδα και μου άρεσε πολύ!!!

Athina(Sugar Buzz) είπε...

Thanks Liz!!
Peps χαίρομαι που σου άρεσε!!Αφού σου αρέσει η καρύδα ταιριάζουν τα γούστα μας!!

eleftheria είπε...

Αχ, και ένα ωραίο κέικ για τις ημέρες της νηστείας που με πιάνει λύσσα για γλυκό. Πάντως φαίνεται ωραίο και φουσκωτό. Ελπίζω να μου πετύχει και μένα όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Κάντε μια βόλτα από το blog μου "γλυκές και αλμυρές γεύσεις" ση δειύθυνση polyfreelance.blogspot.com

Muhammad Noman είπε...

Tips to a flat stomach
----------------------------------
5 Tips to a flat stomach
Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising
Hello, skinny jeans!
http://juicyabs.com
http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

UA-39506456-1